INHOUD THEMA ‘WERK VINDEN’ (april 2015)
- Van ritueel naar goed werkgeverschap, Paul Stallenberg
- Meer dan werk zoeken, Doreen Admiraal & Harrie van den Brand
- Dé loopbaancoach bestaat straks niet meer, Guido Welter & Corrie Verkerk
- Dress for Success, Martin Reekers
- Werkloosheidscijfers in beeld, Robert de Vries
PRAKTIJK
- Begeleiding bij re-integratie, Hanneke Wessels
- Kunst en loopbaanonderhoud, Louise de Vries Lentsch
- Timing: de nieuwe code voor werk vinden, Tolja van de Bilt
- Van WW tot eigen bedrijf, Jules Frenay
- Kwaliteiten voor de 21ste eeuw, Martin Reekers
- Waar blijft die baan?, Els Ackerman
- Video steeds belangrijker in sollicitatieprocedure, Martin Broekhuis
- De lunch met Dagmar Bloeming, Marlies van Venrooij
- Professies onder vuur – De toekomst ligt in het verleden
KENNIS, KUNDE & ONDERZOEK
- Op zoek naar veerkracht, Fabian Dekker
- Toptalent zoekt toekomst, Claartje van Sijl
- Waarom komen werkloze 50-plussers moeilijk aan een baan?, Sarah Vansteenkiste, Nick Deschacht & Luc Sels
OPINIE EN DISCUSSIE
- Werkzoekende beste af met allround coach, Yvonne van Holsteijn
- Breder werken, Jacqueline Kruunenberg & Els Ackerman
- Laat de werknemer zelf kiezen, Tom Spitters
- Werksite: meerwaarde betwist, Stijn Happel
- Werksite: een voorlopig laatste woord, Tom Luken
EN VERDER
- Column: Werk vinden, Els Ackerman
- Facebookvrienden kunnen helpen, Aaltje Vincent
- Boekbesprekingen
- Cartoon
Werk zoeken, vinden en creëren
‘Werk vinden’ roept bij mij direct beelden op. Een zo’n beeld is over hoe het in menige (Amerikaanse) speelfilm gaat. Je koopt een krant, neemt plaats op een bank in een park of in een café, zoekt de pagina met personeelsadvertenties, omcirkelt met een ballpoint de eerste die je wel wat lijkt, en in de volgende scène heb je het gewenste werk. Soms zit er nog een sollicitatiegesprek tussen, maar daarin is de baas met wat humor en zelfvertrouwen makkelijk te overtuigen. “You’re hired.”
Hier en nu gaat het heel anders. Gisteren sprak ik een jonge psycholoog, met een master klinische neuropsychologie. Hij werkt nu al meer dan een jaar als bordenwasser in een zorginstelling. Enkele weken terug een jonge vrouw met twee masters (culturele antropologie en rechten), die al geruime tijd vrijwilligerswerk doet. Het lukt ze niet om werk te vinden dat aansluit bij hun opleiding. Een lot dat veel jongeren delen. De jeugdwerkloosheid in Nederland, gedefinieerd naar internationale maatstaven, bedraagt 11 procent. In sommige andere landen is het nog veel erger. In Griekenland is ruim de helft van de jongeren van 15 tot 24 jaar werkloos. Ik werd er in een restaurant bediend door een gepromoveerd oceanograaf.
De omslag van LoopbaanVisie illustreert hoe moeilijk het is om de weg naar geschikt werk vinden. Het symboliseert dat een goede baan – of misschien wel dé goede baan heel ver weg ligt. En dat je met behulp van anderen gericht moet zoeken. Maar waar moet je je verrekijker op richten? In feite is het een misleidend beeld. In de huidige werkelijkheid is werk vinden meestal niet zozeer een kwestie van gericht zoeken, maar meer van openstaan en van kansen grijpen. Van op allerlei manieren exploreren en netwerken. Niet alleen naar buiten kijken, maar ook naar jezelf: Wat bezielt je? Wat houdt je tegen? En vervolgens mogelijkheden naar je hand zetten of zelf mogelijkheden scheppen. Dus van werk zoeken, naar werk vinden, naar werk creëren. Als dat niet lukt middels een dienstverband dan aan de slag als zelfstandige. De nu bijna een miljoen zzp’ers zijn een teken aan de wand.
De ontwikkelingen op het gebied van werk vinden volgen elkaar snel op. Deze editie van LoopbaanVisie biedt de loopbaanprofessional een impressie van de huidige state of the art. Met in het themagedeelte artikelen over het belang van uiterlijk en kleding bij werk vinden, ontwikkelingen in de samenwerking en mobiliteit tussen organisaties en de begeleiding van jongeren met bijzondere leer- of ondersteuningsbehoeften. Het praktijkgedeelte biedt verhalen over spoor 2 re-integratie, jezelf presenteren met een sollicitatievideo, geavanceerde vacaturesites, de hbo-stage, ontwikkelingen in het beroep bakker en het combineren van loopbaanwerk met kunstenaarschap.
Het kennisgedeelte bevat stukken over de aanpak van jeugdwerkloosheid, de specifieke problemen in de begeleiding van intellectueel toptalent en de vraag waarom ouderen moeilijker werk vinden dan jongeren. Tot slot biedt LoopbaanVisie voer voor discussie, onder andere over Werksite, een site die tot doel heeft te bemiddelen tussen vragers en aanbieders van loopbaandiensten.
We hopen met deze LoopbaanVisie loopbaanprofessionals kennis en inspiratie te bieden om cliënten nog beter te begeleiden bij het zoeken, vinden en creëren van bevredigend werk.