Podcast luistertip: Is ZQ het nieuwe IQ?

In een wereld waarin kennis voor iedereen toegankelijk is dankzij internet en AI, lijkt het belang van IQ af te kalven en ZQ, zelfsturing quotiënt aan belang te winnen, aldus Marinka Kuijpers.

Marinka Kuijpers is een Noloc Kennisprofessional, bijzonder hoogleraar Open Universiteit en directeur Loopbaangroep, Met de loopbaan groep traint ze organisaties en onderwijs in het bevorderen van een werkomgeving waarin mensen zich echt kunnen ontwikkelen.

We onderzoeken in deze aflevering van de BNR Werkprofessor hoe het traditionele IQ plaatsmaakt voor het ZQ. Ontdek hoe zelfsturing, gebaseerd op persoonlijke waarden, cruciaal wordt voor loopbaansucces en hoe een ondersteunende omgeving het ZQ kan versterken.

Waarom hebben we ZQ nodig?
In een samenleving waar er zoveel veranderd is juist ZQ belangrijk. Je moet leren om jezelf te sturen in een relatie tot die omgeving om überhaupt de mogelijkheid te hebben om jezelf te ontwikkelen.

Zelfsturing heeft te maken met drie aspecten. Vrijheid, verantwoordelijkheid en verbinding met hetgeen waar je een bijdrage aan wil leveren. Zoals de organisatie waarvoor je werkt en de mensen met wie je werkt. (bron: BNR)