Verdwalen

Ooit heb ik zeven maanden in mijn eentje door Centraal- en Zuid-Amerika gereisd. Ik had wel wat highlights op mijn bucketlist staan, maar veel liet ik ook aan het ‘toeval’ over door met collega-reizigers te praten  over hun ervaringen en daar dan mijn reis op aan te passen. Een aantal highlights waren de zoutvlaktes in Bolivia, Machu Picchu en de Nazca Lines in Peru en Monte Verde in Costa Rica. Dit zijn allemaal toeristische plekken die je kunt bezoeken via een uitgestippelde reis en/of een gids. Er waren ook gedeeltes van mijn reis die ik ontdekte via ‘verdwalen’. Dit was vooral mijn manier om grote steden te leren kennen. Zo bezocht ik grote steden, zoals Santiago de Chile, Buenos Aires en Montevideo. Door te ‘verdwalen’ in deze steden ontdekte ik gezellige restaurantjes, leuke parkjes en mooie façades van huizen. Het ging mij ook om de sfeer proeven van de stad en dan is verdwalen een fijne manier. Ik had geen vaste plek om naartoe te gaan, alleen maar ervaren wat ik op dat moment zag. Dit was vrijwillig ‘verdwalen’ en zien wat er op mijn pad kwam. In mijn geval was het een luxe en koos ik hier vrijwillig voor.


In sommige gevallen is verdwalen helemaal niet vrijwillig en ook niet leuk. Zo heeft Bianca Mackintosh een artikel geschreven met als titel ‘Verdwalen in het sollicitatieproces in een ander land’. Hoe ga je in Nederland je weg vinden op de arbeidsmarkt als je roots in het buitenland liggen?


Tini van de Wetering beschrijft hoe je verdwalen in kunt zetten in je loopbaan. In haar artikel lees je welke vragen je kunt stellen als je aan het dwalen bent, als je op koers ligt of aan het verdwalen bent. Redacteur Marieke Genard reflecteert op het boek van Brené Brown, Rising Strong en de fase van het ‘gerommel’. Ze beschrijft hoe zij dit in haar eigen loopbaan heeft ervaren.


Marian Timmermans heeft samen met Willem de Vos het boek Weetnietkunde. Ontspannen omgaan met onzekerheid en ongemak geschreven. Ze schrijft over ‘Weetnietkunde voor loopbaanprofessionals, Transactionele Analyse geeft steun en opties’. Hoe Transactionele Analyse een kader kan geven dat houvast biedt om verdwalen te voorkomen.


Marieke Jacobs begeleidt vanuit BetekenisBaan mensen die betekenisvoller werk willen gaan doen. In het artikel beschrijft zij haar ervaringen op de arbeidsmarkt met twee boeiende verhalen van mensen die echt een verandering hebben doorgezet in hun werk. Naar aanleiding van haar presentatie op het Noloc loopbaancongres heeft Stephen Steijger een interview gehad met Laurentien van Oranje. In deze LoopbaanVisie het artikel. 


Veel leesplezier.


Marlies van Venrooij
Hoofdredacteur LoopbaanVisie
hoofdredacteur@loopbaan-visie.nl


 

INHOUD


VERDWALEN

 • Gerommel, De lastigste fase tussen vallen en opstaan, Marieke Genard
 • Verdwalen in het sollicitatieproces, Navigeren in een onbekend land, Bianca Mackintosh
 • Verdwaald in betekenissen, Martin Reekers
 • Hoe (ver-)dwalen je op weg helpt, Tini van de Wetering
 • Cartoon, Martin Reekers

 

PRAKTIJK

 • In gesprek met Laurentien van Oranje, “Als je echt luistert, kun je niet wegkijken of niets doen”, Interviewer: Stephen Steijger 
 • Weetnietkunde voor loopbaanprofessionals, Transactionele Analyse geeft steun en opties, Marian Timmermans
 • Duurzame of maatschappelijke impact, maken in het werk, Maatschappelijke zorgen omzetten in betekenisvolle baan, Marieke Jacobs
 • Wat als er meer nodig is dan loopbaanbegeleiding? Hoe pak je dat aan? Tim Satijn en Hay Hilkens

 

KENNIS & KUNDE

 • Johari-venster gecombineerd met het Conscious Competence model, Sandra Doeze Jager
 • Veerkracht bij kanker, Hoe rouw invloed kan hebben op werkhervatting, Mariëtte van Hooff en Ellen Dreezens

 

OPINIE & DISCUSSIE

 • Verdwalen… Column, Geert-Jan Waasdorp
 • Weg van het onbekende, Boekbespreking, Rob Govers
 • De weg kwijt, Column, Els Ackerman