Einde loopbaan voorbereiden

5 tips

U werkte jarenlang met passie en gedrevenheid en dan komt de dag waarop u uw levenswerk stilaan moet loslaten. Geen evidente stap die vaak flink wat stress en kopzorgen met zich meebrengt. Niet alleen praktisch en financieel, maar ook mentaal en emotioneel. Hoe kunt u zich voorbereiden op dit nieuwe hoofdstuk in uw leven? Deze 5 tips helpen u alvast op weg!

1. Bereid u op tijd voor
Pas beginnen nadenken over later als de laatste werkdag al in zicht is? Het is helaas de realiteit bij te veel collega’s die u voorgingen. En dan moet alles noodgedwongen in sneltempo geregeld worden. Bespaar uzelf deze bron van stress en frustratie. Begin op tijd met de voorbereidingen van deze belangrijke switch in uw leven. Zet de allereerste stappen 5 à 10 jaar voor die laatste werkdag. Zo gunt u zichzelf de nodige tijd om alles te plannen. Voor uzelf, uw gezin en de vennootschap. Creëer rust in uw hoofd én hart.

2. Maak concrete plannen
Schrikt dat pensioen u af? Wees die angst een stap voor door leuke dingen te bedenken die u na de carrière kan doen. Blaas hobby’s uit het verleden nieuw leven in. Kneed verder aan die grote droom die u dan eindelijk kan verwezenlijken. Maak een lijst van projecten en activiteiten die u wilt doen van zodra u de handen helemaal vrij hebt!

3. Bekijk het met een positieve bril
Pensioen staat niet synoniem voor saai en inactief. Integendeel. Dit compleet nieuwe hoofdstuk in uw leven creëert vooral tijd en nieuwe kansen. Investeer hierin. Zie dit hoofdstuk als een opportuniteit en niet als straf. Bekijk het met de positieve bril!

4. Geef uzelf voldoende tijd
Elke grote verandering vraagt aanpassingstijd. Dat is ook zo als u een punt zet achter uw carrière. Het kan wat langer duren dan verwacht om u helemaal top te voelen in dat nieuwe leven. Accepteer dit gewoon. Leef heel even van dag tot dag. Dan komt het ongetwijfeld allemaal goed.

5. Praat erover met uw omgeving
Ziet u er wat tegenop om uw carrière voorgoed af te sluiten? Volkomen normaal. Net dan is het belangrijk om hierover met familie en vrienden te praten. Of met tijdsgenoten die in dezelfde situatie zitten. Praten en zich begrepen voelen, daar gaat het om. Dit kan ook met een specialist ter zake, een coach of een therapeut. Voorbereiding en begeleiding gaan ook in dit verhaal vaak hand in hand. (bron: De Specialist)


Een sleutel naar het walhalla: Openingen voor een mooie pensioenbeleving
Martin Reekers is ruim drie jaar met pensioen en verbaasde zich er over dat hij, ondanks zijn kennis en ervaring op het gebied van loopbaanontwikkeling, worstelde met het geven van een bevredigende invulling van zijn eigen pensioen. Daarom schreef hij een boek…