Waarom je beter nooit langer dan 7 jaar in dezelfde baan werkt

Eens je de baan van je leven hebt gevonden, zit je gebeiteld voor de rest van je carrière… of toch niet? Of je nu wel of niet in je droombaan werkt: het kan nooit kwaad om af en toe eens te reflecteren en je loopbaan grondig onder de loep te nemen. In bepaalde gevallen kan het je leven zelfs nog zoveel mooier maken.

Je baan is – hopelijk – meer dan alleen maar een bron van inkomsten. Een goed loon mag dan wel mooi meegenomen zijn, wanneer je jezelf niet kunt ontplooien, je minstens 8 uur per dag doorbrengt met vervelende collega’s of je gezinsleven lijdt onder het werkregime, is er vaak maar weinig arbeidsvreugde in je leven te bespeuren.

In dit geval is het hoog tijd om daar verandering in te brengen. Ook wanneer je net wél die ultieme droombaan hebt, kan het goed zijn om eens grondig na te denken of die droombaan van toen jou vandaag de dag nog altijd het meest ideale leven oplevert.

Evolutie van de mens
Iedereen evolueert door de jaren heen, en gelukkig maar. Wat in het begin van je loopbaan belangrijk was, is het nu misschien helemaal niet meer. Ook gebeurtenissen in je leven of nieuwe interesses kunnen ervoor zorgen dat je tegenwoordig helemaal anders kijkt naar het concept ‘werk’. Wie weet kan een goede, ‘gewone’ baan jou nu wel de energie en financiële rust geven om je na je werkuren te wijden aan je passie of bijberoep?

Trap vooral niet in de valkuil om je volledig te vereenzelvigen met je baan(titel), want wanneer je die baan verliest, bestaat de kans dat je met een kater en bijbehorende identiteitscrisis achterblijft…

The seven year itch
Volgens de Nederlandse auteur en loopbaancoach Vréneli Stadelmaier is het na 7 jaar sowieso tijd om eens op onderzoek te gaan. “In het eerste jaar is alles nieuw, in het tweede jaar komt de verdieping en in de jaren daarna bouw je dat verder uit. Na zeven jaar leer je niet meer bij, je kent het kunstje”, aldus Stadelmaier.

“Als je dat prima vindt, kun je natuurlijk blijven zitten, maar voor je arbeidsmarktmobiliteit is dat niet goed. Als na 25 jaar trouwe dienst het bedrijf failliet gaat, is het heel lastig een nieuwe baan te vinden. Dus om aantrekkelijk te blijven: stap af en toe eens over.”

Go for happy!
Je hele leven in één en dezelfde baan blijven, lijkt op het eerste gezicht misschien wel een veilige keuze, het is niet altijd de beste beslissing. Sta dus geregeld eens stil bij je huidige wensen en verlangens en kijk met een open maar kritische blik naar je huidige carrière. Wie weet zou een andere functie binnen het bedrijf of zelfs een radicale carrièreswitch jou nu écht wel gelukkig kunnen maken?

Weet dat er altijd mogelijkheden zijn om je bij te scholen of om iets nieuws aan te leren. Waar een wil is, is een weg, al is er een kans dat je tijdelijk een aantal opofferingen zult moeten doen. Denk vooral aan het volledige plaatje en… go for happy! (bron: Nieuwsblad)