Ben jij wel écht de baas over jouw carrière?

Weinig mensen zijn écht baas over hun eigen carrière, stelt loopbaancoach Freek van Kraaikamp. “Veel mensen weten wel dat ze iets anders willen, maar gaan dan vervolgens zitten scrollen op een jobboard.”

Freek van Kraaikamp, loopbaancoach en columnist voor NRC Carrière, merkt op dat de meeste mensen bij hem op de loopbaanbank terechtkomen, omdat ze ergens beland zijn en vervolgens, op basis van zekerheid en vaste contracten, maar gebleven zijn. “Deze mensen vinden het misschien niet heel leuk wat ze op dat moment doen, maar weten wel wat ze hebben. De vraag is wat die zekerheid je brengt. Als het is gebaseerd is op iets waar je niet gelukkig van wordt, hoeveel is die zekerheid dan nog waard?”

Spiegel
Neem het stuur in handen, door jezelf een spiegel voor te houden, adviseert Kraaikamp. “Past jouw baan eigenlijk wel bij de levensfase waar je nu in zit? Of past het meer bij de persoon die jij vijf of tien jaar geleden was? Het leven verandert en daarmee ook iemands behoeftes.”

Neem de tijd en daag jezelf uit om antwoorden te geven op grote vragen. Vraag jezelf af wat je nú van het leven en jouw carrière wilt. Wat betekent geluk voor jou en welke rol speelt je werk daarin? Waarom werk jij eigenlijk? En welke rol speelt dat in je leven?

De loopbaancoach pleit tenminste voor een halfjaarlijkse evaluatie. “Ja, we zijn allemaal druk met de kinderen naar school brengen, sporten en alles wat het leven ons nog meer brengt, maar soms is het belangrijk even die helikopterview te pakken. Ik denk dat wij dat veel te weinig doen. Daardoor blijven te veel mensen hangen in dat wat ze altijd al deden. En dan hoor ik ze denken: o shit, er is weer een jaar voorbij.”

Hulp
Word baas over jouw carrière en stap uit de ratrace, is de boodschap van Kraaikamp. Stel jezelf de vraag: klopt hetgeen wat je nu doet nog steeds met dat wat je wilt? En zo niet, wat wil je dan wel?

Zijn tip: wees niet te trots om hulp te vragen. “Veel mensen weten wel dat ze iets anders willen, maar gaan dan vervolgens zitten scrollen op een jobboard. Als je niet weet wat je zoekt, kun je scrollen tot je een ons weegt.” Probeer in plaats daarvan de momenten te herkennen dat je zo in de flow zit, waardoor je tijd en ruimte vergeet. “Waarop je denkt: o, shit, is het nu al zó laat?”

Tik jij dat soort momenten een paar keer in de week aan? Dan doe je volgens Kraaikamp waar je gelukkig van wordt. Maar tik je die momenten haast nooit meer aan? “Dan moet jij je zorgen gaan maken, dan zit je namelijk op een plek waar je niet wilt zijn.”

Voor veel mensen is hun werk hun leven, of in ieder geval een heel groot deel van hun leven, hoe moeilijk dat ook klinkt. “Zit je er niet op je plek, dan is het de kern van een groot stuk ongeluk in het leven. Zorg er daarom voor dat jij zelf de baas over je carrière bent en blijft. Vandaag nog als het even kan.” (samengevat van: MT/Sprout)