Podcast luistertip: Een zesurige werkdag en toch evenveel presteren?

We zijn gewoontedieren en werken gemiddeld van 9 tot 5. Kan hetzelfde werk ook in wat minder uren? Universiteit van Nederland gaat in een podcast in gesprek met Annet de Lange, hoogleraar Duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt.

Ervaringen met kortere werkdagen en werkweken
In verschillende landen is geëxperimenteerd met kortere werkdagen. In Zweden mislukte een experiment met een zesurige werkdag. Maar in een Duits ICT-bedrijf is na een proefperiode de vijfurige werkdag ingevoerd met behoud van salaris en vakantiedagen. En in Engeland heeft een hele groep van 61 bedrijven geëxperimenteerd met de vierdaagse werkweek. De grote meerderheid van de bedrijven was enthousiast en wil er mee verder. Een deel heeft het ook al definitief ingevoerd.

Evenveel werk in minder uur: en de werkdruk dan?
Om de productiviteit gelijk te houden met minder uren, is het wel van belang dat de werknemers de werkdruk aan kunnen. De Lange legt uit dat werkdruk op zich niet schadelijk is en zelfs positief kan werken voor de productiviteit. Het gaat om de balans zoeken tussen werklast (het aantal taken) en de flexibiliteit om met die taken om te gaan. Ze gaat ook in op wat je zelf kunt doen om in een gezonde werksituatie te komen en daar te blijven. (bronnen: Open Universiteit, Universiteit van Nederland)

Beluister hier de podcast Kan je werkdag ook in 4 uur? of kijk naar de video.