Jobhopping, oftewel het regelmatig switchen van baan, komt steeds meer voor op de arbeidsmarkt. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan? En wat zijn de financiële implicaties?

Een lange diensttijd bij één werkgever is al jaren niet meer de norm. Steeds meer hoogopgeleide werknemers kiezen voor een versnipperde loopbaan waarin ze regelmatig van werkgever veranderen, soms om het halfjaar. Vooral na de coronapandemie werd deze trend zichtbaar. In het derde kwartaal van 2022 vond 5,3% van de werknemers volgens het UWV een nieuwe baas. Maar liefst 404.000 mensen stapten over, een kwart meer dan vlak voor de pandemie. Ten opzichte van 10 jaar eerder was het aantal zelfs verdubbeld.

Bijna 60% van de baanwisselaars werkte in 2022 korter dan twee jaar in hun vorige baan, aldus het CBS. En Gen Z zal dit aantal nog fors doen oplopen, volgens de mondiale recruiter Morgan McKinley. Kennelijk levert dat jobhoppen wat op. Maar er zijn ook risico’s.

Voordelen
– Loopbaanontwikkeling
Jobhoppend kun je soms sneller carrière maken. Door regelmatig van baan te wisselen, doe je eerder nieuwe vaardigheden op. Je kunt in kortere tijd diverse rollen in meerdere industrieën vervullen. Dit levert een bredere ervaring en een rijker cv op, en dat kan jou weer aantrekkelijker maken voor toekomstige werkgevers.

– Salarisgroei
Veel werknemers maken de overstap simpelweg omdat ze elders een beter salaris kunnen krijgen. Nieuwe werkgevers betalen vaak meer om talent aan te trekken. Dat kan je een snellere salarisgroei opleveren dan de jaarlijkse procentjes loonsverhogingen als je trouw blijft aan dezelfde werkgever.

– Netwerken
Door bij verschillende bedrijven te werken, breid je je professionele netwerk uit. Dit kan waardevol zijn omdat meer mensen jou in de toekomst kunnen helpen bij het vinden van nieuwe uitdagingen.

– Voorkomen van burn-out
Wie lang in dezelfde functie of bij dezelfde werkgever blijft hangen, kan zich gaan vervelen of ergeren. Dat kan weer leiden tot stress en zelfs een burn-out. Nieuwe uitdagingen en omgevingen houden je werk interessant en jou gemotiveerd.

Nadelen
– Gebrek aan stabiliteit
Regelmatig van baan wisselen kan stressvol zijn en een gevoel van rusteloosheid of onzekerheid met zich meebrengen. Dit kan invloed hebben op je mentale welzijn en werkplezier.

– Gebrek aan diepgaande kennis
Jobhopping levert je sneller verschillende vaardigheden op, maar doordat je die korter gebruikt, vergaar je misschien onvoldoende expertise in een specifiek vakgebied. Dat is een nadeel als je je later wilt specialiseren.

– Minder pensioen
Het regelmatig wisselen van baan kan betekenen dat je minder pensioen opbouwt. Je werkt niet lang genoeg bij één werkgever om van bepaalde pensioenregelingen te profiteren. Het gebrek aan stabiliteit kan invloed hebben op je financiële planning en zekerheid.

– Minder collegialiteit en vriendschap
Wie regelmatig van baan wisselt, zal minder snel diepe vriendschappen en collegiale relaties opbouwen. Blijf je lang bij dezelfde werkgever, dan heb je vaak hechtere banden met je collega’s en daardoor meer werkplezier.

– Slecht voor je cv
Hoewel jobhopping steeds gangbaarder wordt, kunnen werkgevers nog steeds aarzelen om iemand aan te nemen die vaak van baan wisselt. Ze kunnen zich afvragen hoe betrouwbaar en loyaal je bent, en of jij hun investering wel waard bent. Bij sommige banen duurt het bijvoorbeeld langer dan een half jaar voordat je bent ingewerkt.

Doelen stellen
Wel of niet jobhoppen is sterk afhankelijk van je persoonlijke en professionele doelen. Wil je je carrière, netwerk en skills in een stroomversnelling brengen, dan is jobhoppen de weg voorwaarts. Maar hecht je waarde aan stabiliteit, diepe vakkennis en langdurige vriendschappen op de werkvloer, blijf dan zitten waar je zit. (bron: Intermediair)