De huidige – krappe – arbeidsmarkt vraagt om een nieuwe manier van werven. Is skill based hiring, waarbij de nadruk op vaardigheden ligt in plaats van diploma’s en cv’s, de manier om meer personeel te vinden?

Wereldwijd vreest 52% van de CEO’s dat hun organisatie de komende 20 jaar zal lijden onder een tekort van niet alleen personeel, maar bovenal personeel met de juiste skills. Dat blijkt uit recent onderzoek van PwC. Ook TNO signaleert een mismatch tussen de kwalificaties van medewerkers enerzijds en de vraag van werkgevers anderzijds.

On(der)benutte skills
‘Werkgevers hebben vaak geen idee welke onbenutte vaardigheden ze in huis hebben’, zo leert de ervaring volgens Jos Sanders. Hij is lector Human Capital Innovations bij HAN University of Applied Sciences en senior research scientist bij TNO. Als voorbeeld noemt hij een medewerker die zijn leven lang als hoofd magazijn heeft gewerkt. ‘In zijn vrije tijd was die man jarenlang penningmeester bij zijn voetbalclub. Daardoor had hij een heleboel ervaring met financiën. Zou het dan niet logisch zijn om, wanneer er een vacature vrijkomt bij de financiële afdeling, hem eerst te benaderen voordat je op zoek gaat naar iemand buiten het bedrijf? Doordat de werkgever niet op de hoogte was van de ‘hobby’ van zijn medewerker is dat nooit gebeurd.’

Ook mensen zonder de juiste diploma’s kunnen voor organisaties van grote toegevoegde waarde zijn, voegt Sanders daaraan toe. ‘Zo sprak ik laatst een man die binnen de verslavingszorg werkt als ervaringsdeskundige. Door alles wat hij heeft meegemaakt, weet hij precies wat het is om met een verslaving te leven. Maar doordat hij er zelf uitgekomen is kan hij ook anderen in een soortgelijke situatie goed helpen. Hij beschikt niet alleen over empathisch vermogen, maar weet ook hoe betrokken instanties werken. Dat is misschien wel iets anders dan wat maatschappelijk werkers binnen hun opleiding leren, maar is ook heel waardevol.’

Voormalig radio- en tv-presentator Eric Corton liet er onlangs in een opiniestuk in de Volkskrant zijn ongenoegen over blijken dat hij om als ‘helpende in de zorg’ aan de slag te gaan, eerst een mbo-diploma moest halen. Waarvoor hij, hoewel hij een vwo-diploma heeft en 35 jaar in de culturele sector heeft gewerkt, eerst toetsen rekenen en Nederlands moest afleggen. (bron: Intermediair)