Tijdens een sollicitatiegesprek, bij het schrijven van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) of gewoon op een verjaardagsfeestje: de vraag wat je competenties zijn, komt voor veel mensen nog altijd als een verrassing. Wat zijn competenties en waarom zijn ze belangrijk?

Empathie, analyseren en collegialiteit: het zijn zomaar drie voorbeelden van competenties die op eindeloze lijsten op internet te vinden zijn. Een competentie is het vermogen, het bijbehorende gedrag en de kennis die iemand moet hebben om bepaalde skills te kunnen toepassen. Met competenties kun je je onderscheiden op het werk of aantonen dat je geschikt bent voor een bepaalde functie. Je kunt er ook voor kiezen om je competenties te benoemen op je cv of LinkedIn.

Verschil tussen competenties en vaardigheden
Vakbond CNV schrijft dat competenties jouw sterkte punten zijn: ze tonen je talenten, vaardigheden en kennis. ‘Een competentie is een mix van wat je kunt en wie je bent.’ Een competentie is dus méér dan een vaardigheid. Zo heeft een medewerker die een BHV-cursus afrondt, er een nieuwe vaardigheid bij. Maar van een nieuwe competentie is nog geen sprake.

Voor zowel competenties als vaardigheden geldt dat je ze kunt je ontwikkelen, maar soms ook van nature al onder de knie hebt.

Competenties maken het verschil tussen jou en anderen die dezelfde opleiding of diploma’s hebben, schreven we eerder. Ze maken je uniek en zeggen iets over jouw persoonlijkheid, je manier van werken, de wijze waarop je skills toepast. Werkgevers hechten er soms meer waarde aan dan aan je opleiding. Organisaties maken competentieprofielen zodat zij beter kunnen bepalen welke verwachtingen bij een functie of rol horen. En uiteraard komt de vraag naar competenties geregeld voorbij in sollicitatiegesprekken of bij de zoektocht van recruiters naar een geschikte kandidaat voor een functie.

Belangrijkste competenties
LinkedIn onderzocht eerder dit jaar welke competenties het meest in trek zijn bij werkgevers. Het platform analyseerde de competenties op profielen van gebruikers die kortgeleden waren aangenomen of benaderd door recruiters.

Bovenaan de lijst van belangrijkste competenties staat communicatie, gevolgd door klantenservice, leiderschap, projectmanagement en management. Ook analyseren, samenwerken, verkopen, probleemoplossend denken en onderzoek worden door veel werkgevers als belangrijk gezien.

Aanpassingsvermogen
Een competentie die weliswaar niet voorkomt in de top 10 van LinkedIn, maar volgens het platform wel heel belangrijk is, is aanpassingsvermogen. ‘In een wereld die voortdurend verandert door kunstmatige intelligentie (AI), zijn mensen nodig die bedachtzamer, nieuwsgieriger en vaardiger zijn in het omgaan met veranderingen dan ooit tevoren’, schrijft LinkedIn.

‘Dus wat je doelen voor dit jaar ook zijn, de truc om te gedijen in dit tijdperk van verandering is om het te omarmen. Communiceer en blijf flexibel, doe vaardigheden op die je vooruit helpen in je carrière en je zult het ver schoppen’, voorspelt LinkedIn. (bron: Intermediair)