Hoe ik mijn jeugdtrauma overwon

Jan Hulsbergen (1965) is gecertificeerd loopbaanprofessional, coach en keynote-spreker. In zijn boek  ‘De pijl in mijn oog’ beschrijft Jan hoe hij op zijn achtste een oog moest missen doordat een klasgenootje op hem schoot met een pijl en boog. De pijl richtte onherstelbare schade aan waardoor Jan sindsdien zijn dagen slijt met een oogprothese. In zijn boek neemt hij de lezer tot in detail mee in zijn worsteling bij het omgaan met het verlies. We lezen hoe zijn aanvankelijke hoop op een oogtransplantatie verdampt door de onmogelijkheid ervan, welke hinder hij van zijn verlies heeft ondervonden in zijn dagelijks leven en hoe zijn beperking knaagde aan zijn zelfvertrouwen. “Ik werd mijn oog”, constateert hij op een gegeven moment in zijn boek. Niet alleen zijn eigen leven werd beheerst door het incident. Ook de relaties in het gezin van Jan kwamen onder druk. Zijn moeder uitte dat in over beschermend zijn, zijn vader wilde juist strenger zijn en een man van hem maken. De aandacht voor Jans’  twee zusjes erodeerde erdoor.

Jan beschrijft hoe belangrijk een turnlerares voor hem was. Hoe zij, door hem als normale jongen te behandelen, belangrijk was bij de opbouw van zijn zelfvertrouwen. Hij neemt de lezer mee in hoe hij met vallen en opstaan voornamelijk op eigen kracht zijn leven positief wist op te pakken, ondanks dat zijn jeugdtrauma toch telkens een rol bleef spelen. “Een trauma gaat niet over. Je gaat er doorheen”, zegt hij daar zelf over. Pas recent, na 47 jaar, ging hij voor het eerst in gesprek met de schutter. De kinderen van destijds bespraken, nu als volwassenen, met elkaar de gebeurtenissen van destijds. Ook sprak hij een klasgenoot die getuige was van het incident en die Jans’ herinnering kon bevestigen dat er gericht geschoten was en er geen sprake is geweest van een noodlottig ongeval, zoals de versie van sommigen in zijn omgeving altijd was geweest.

Jan heeft geleerd om te gaan met zijn trauma en hoe het definitief te omarmen. De inzichten die hij daarbij opdeed kan hij nu delen in zijn boek en keynotes die hij erover houdt.
Het boek laat zien hoe diep zo’n traumatische ervaring in de jeugd ingrijpt in en een rol blijft spelen bij het leven van iemand. Het boek is lezenswaardig  voor iedereen. Het biedt zeker een inspiratiebron voor eenieder die zelf een ingrijpende ervaring heeft meegemaakt en zich moet zien te herpakken in het leven. Ook voor een coach die te maken krijgt met  cliënten die iets dergelijks hebben meegemaakt kan het boek helpen bij het invoelen van de wijze waarop een traumatische ervaring diepe sporen achterlaat.

Martin Reekers is redactielid van LoopbaanVisie

Referentie
Hulsbergen, J. (2024). De pijl in mijn oog: Hoe ik mijn jeugdtrauma overwon. Soest: Boekscout.