Onderzoekers van Tilburg University starten een baanbrekend onderzoek naar een skills-gerichte benadering van werving, selectie en opleiden. In plaats van alleen te kijken naar diploma’s, focust het project op de daadwerkelijke vaardigheden van werknemers. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Erasmus Universiteit Rotterdam en partners uit de energiesector.
Traditionele HR-processen focussen vaak op werkervaring en diploma’s, terwijl de skills-benadering kijkt naar wat mensen daadwerkelijk kunnen. Zo kan een banketbakker met fijne motoriek en een sterk vermogen om protocollen te volgen verrassend geschikt blijken als meterwisselaar in de energiesector. Deze aanpak kan bijdragen aan het invullen van moeilijk te vervullen vacatures én de diversiteit en flexibiliteit op de arbeidsmarkt vergroten.
Energietransitie
Het project richt zich specifiek op het invullen van 1000 vacatures in de energiesector en ontwikkelt inzichten die ook toepasbaar zijn in andere sectoren, zoals zorg en onderwijs. Binnen vier jaar zullen:
– 1000 vacatures worden ingevuld in deze cruciale sector;
– HR-processen binnen 100 teams van grote werkgevers worden vernieuwd;
– Wetenschappelijke inzichten worden ontwikkeld die breed toepasbaar zijn in andere sectoren, zoals zorg en onderwijs.
Consortium
Het project wordt uitgevoerd door een multidisciplinair consortium waarin wetenschap en praktijk elkaar versterken. Tilburg University en Erasmus Universiteit Rotterdam onderzoeken respectievelijk de impact van de skills-aanpak op organisaties en welzijn. Het Arbeidsmatchplatform implementeert de aanpak bij organisaties, en het O&O-fonds NWb zorgt voor projectleiding en kennisdeling. Grote spelers zoals KPN, TenneT en Alliander zijn actief betrokken, net als vakbonden FNV en CNV. Vanuit Tilburg University zijn onderzoekers Ronald Lievens en Dorien Kooij nauw betrokken.
Flexibele arbeidsmarkt
“We zien steeds meer initiatieven rondom skills-gericht werken, maar de praktijk roept vragen op: wat werkt wel en wat niet? Met dit onderzoek willen we concrete inzichten bieden waarmee organisaties deze aanpak effectief kunnen inzetten,” zegt projectleider Ronald Lievens van Tilburg Law School. “De energietransitie vraagt bovendien om een flexibele, vaardigheidsgerichte arbeidsmarkt,” voegt Dorien Kooij, hoogleraar Human Resource Studies aan Tilburg University, toe. “Dit project combineert wetenschappelijke inzichten met praktische oplossingen, waardoor we niet alleen de energiesector, maar ook andere sectoren kunnen versterken.” (bron: Tilburg University)
Over het project
Het project wordt gefinancierd door de Expeditie-regeling. Hiermee wil de overheid stimuleren dat bestaande kennis op het gebied van duurzame inzetbaarheid (DI) of leven lang ontwikkelen (LLO) wordt doorontwikkeld. Het project start in januari 2025, loopt vier jaar en dient als blauwdruk voor een skills-gerichte arbeidsmarkt in andere sectoren met krapte, zoals zorg en onderwijs.
Vanuit Tilburg University valt het project onder de Academische Werkplaats Inclusieve Arbeidsmarkt.