Goede voornemens op je werk. Je hebt ze hoogstwaarschijnlijk, net als vorig jaar, en het jaar daarvoor. Je eraan houden lukt meestal niet, juist deze week verbreken mensen hun goede voornemens het vaakst. Waarom is het zo lastig ze vol te houden en, belangrijker nog, en hoe keer je het tij? Ernst-Jan Pfauth kraakte de code en kwam niet met goede voornemens, maar met werkprincipes.
Voor De Correspondent las Ernst-Jan Pfauth alle wetenschappelijk onderbouwde zelfhulpboeken die in Nederland te verkrijgen zijn. Hij kwam erachter dat we heus wel weten wat ons gelukkig maakt, maar dat het moeilijk is daar naar te handelen. Zo wilde Pfauth zelf graag meer contact met zijn collega’s – hij was destijds nog directeur van De Correspondent – en zocht een manier om dat in de praktijk te brengen. Daar stokte het namelijk ook bij hem.
Hij formuleerde het idee van werkprincipes: acties die verbonden zijn aan je eigen waarden en daardoor wél vol te houden zijn. Adieu goede voornemens, hallo werkprincipes. Want goede voornemens werken vaak niet, dat kan ook Pfauth beamen. ‘Januari loopt al op zijn eind, de kans is groot dat bij de meesten de goede voornemens alweer zijn verwaterd. We formuleren een goed voornemen, maar bedenken vaak niet welke motivatie daarachter zit. Als een voornemen niet terugslaat op wie jij bent en wat jij belangrijk vindt, is de kans vrij groot dat je het niet volhoudt.’
Wat vind jij belangrijk?
Volgens Pfauth, en zo beschrijft hij ook in zijn pas verschenen boek Intentioneel leven, moeten we onze voornemens op ons werk koppelen aan dingen die we belangrijk vinden. Aan onze waarden, anders gezegd. ‘Om erachter te komen wat jouw waarden zijn, kan je jezelf verschillende vragen stellen. Wanneer heb je het echt naar je zin? Welk onrecht maak je je kwaad over? Wanneer zat je in de flow?’ De kans is volgens Pfauth groot dat er een rode lijn in je antwoorden te ontdekken is. Wellicht had je op elk moment contact met je collega’s. Of droeg je voor je gevoel iets bij aan een betere wereld.
Hou het klein
Daarmee is het grootste werk volgens Pfauth eigenlijk al gedaan. ‘Het is heel waardevol om erachter te komen wat je belangrijk vindt. Dat geeft een zet in de goede richting om daar naar te gaan handelen. Wil je het concreter maken voor jezelf, dan kan je werkprincipes formuleren.’ Pfauth adviseert deze werkprincipes zo klein mogelijk te houden. ‘Ik wilde toen ik nog bij De Correspondent werkte meer contact met mijn collega’s. Ik ben toen tijdens de lunch elke dag naast iemand anders gaan zitten.’
Een werkprincipe werkt volgens Pfauth het best als je deze koppelt aan een bestaande situatie. ‘Je hebt de gewoonte om elke ochtend als je op kantoor komt, een koffie voor jezelf te zetten. Neem je dan voor om met de eerste collega te praten die je tegenkomt bij het koffiezetapparaat. Dat klinkt simpel, maar het effect is groots.’
Groots effect
Pfauth benoemt het vliegwieleffect. Ook wanneer je maar iets kleins verandert in je werkende leven, kan dat van alles in gang zetten. Dus doordat je meer gesprekken aanknoopt met collega’s en vaker met ze luncht, kan je inhaken op dingen die terloops worden besproken en die je anders – met je lunch achter je laptop – had gemist. Uiteindelijk kunnen die werkprincipes voor meer voldoening op je werk zorgen.
Wees niet te streng
Pfauth benadrukt dat het niet erg is als een werkprincipe niet van de grond komt. ‘Als je merkt dat het niet lukt, dan is wellicht de waarde die je voor jezelf hebt geformuleerd, toch niet helemaal juist. Of het is gewoon onrealistisch, dus misschien moet je het dan nog kleiner maken. Of nee zeggen tegen andere dingen waardoor het wel mogelijk wordt. Of, en dat kan natuurlijk ook, je hebt gewoon een off day of een off week. Dan probeer je het volgende week weer. Heel vaak hebben mensen die een goed voornemen hebben en het gaat één keer mis, dan denken ze meteen: laat maar. Terwijl je kan ook gewoon denken: ik ben een mens, het is niet erg als het niet meteen lukt. Ik probeer het gewoon nog een keer.’ (bron: Intermediair)