Actueel.

Column: Zwerven door mijn hoofd

Korte verhalen: Gemiddeld

ma 01 feb 2021 - Martin Reekers

Ik wou dat ik kon zwerven
door de wereld
in mooi weer
of in warme regen
De eerste stap vereist het lef
dat ik ontbeer...
Van echte durf beroofd,
kan ik enkel zwerven,
zwerven door mijn hoofd…

Gemiddeld
Ik wil alles zijn, behalve gemiddeld, gewoon, normaal, ergo alle schakeringen van grijs die er maar te bedenken zijn. Maar ja, je kunt van alles willen, het realiseren is iets heel anders. Hoe spijker je een scheet op een plankje? Hoe flirt je netjes? Hoe communiceer je liefde eenduidig? Dus, hoe zorg je dat anderen je zien zoals je graag gezien wilt worden?

Door je daden, denk ik dan. Je daden moeten onderscheidend zijn. Maar zodra je je daden verricht met het oogmerk onderscheidend te zijn, onderscheid je je als dwaas. Ik moet mijzelf dus corrigeren: ik wil van alles zijn behalve grijs en dwaas.

Als ik naar mijzelf kijk en me afvraag waarin ik me onderscheid, kom ik niet heel ver. Ik ben niet foeilelijk, maar ook zeker niet heel knap, niet dom maar ook niet super slim, niet talentloos maar ik heb ook niet een speciaal duidelijk ontwikkeld talent. Ik kan veel dingen misschien, maar al die dingen maar een beetje. Hmmm… ik ben  misschien toch wel wat aan de grijze kant.

Dan komt er hulp van uit onverwachte hoek. Volgens Spotify heb ik 78% vaker naar niet mainstream muziek geluisterd dan de gemiddelde luisteraar... Ha, dat is niet bepaald grijs. Zeg nu zelf! Maar al gauw realiseer ik me dat ik zelden Spotify gebruik. Het zou zo maar kunnen dat die enkele keer dat ik per ongeluk op een obscuur plaatje stuitte, waarschijnlijk door onhandigheid in het omgaan met de app, mij al een behoorlijke ‘niet mainstream bonus’ opleverde. Bovendien hoe zet je het spotifypercentage in bij het overtuigen van anderen dat je best wel een beetje bijzonder bent?

Wat maakt überhaupt dat ik zo’n boodschap van Spotify lees, vraag ik me af. Lees in plaats daarvan een goed boek, hoor ik mezelf denken. Maar ja dan valt mijn zware hoofd na de eerste tien regels in een gelukkige grijze slaap even later gevolgd door de rest van mijn lijf.


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Ton Schilderman - donderdag 4 februari 2021

Troost je: niemand is gemiddeld, maar iedereen is min of meer grijs. Bekommer je niet om hoe anderen je zien, maar om waard te worden om gezien te worden. Stop met een neurotisch verlangen om meer dan jezelf te worden (laat staan te schijnen), maar wees welwillend naar jezelf. Niemand kan bijzonderder zijn dan authentiek.

Lydia Koers - donderdag 4 februari 2021

Geweldige column! Dit gaat over mij volgens mij.